Als ondernemer heb je personeel in dienst. Maar wellicht heb je ook al eens overwogen om gebruik te maken van de payroll methode.
Hierbij ben je niet meer juridisch de werkgever, dat is de payrollorganisatie, maar ben je wel opdrachtgever. Wat zijn de voor- en nadelen van werken met de payroll methode?
Juridisch werkgever
Omdat je niet meer juridisch werkgever bent, betekent het ook dat je veel minder administratieve rompslomp hebt. De payroll bedrijven verzorgen de loonbetaling, verzekeringen, doorbetaling bij ziekte, jaaropgaven etc. etc. Het enige dat jij hoeft te doen is het aannemen van nieuwe werknemers, het voeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken en het bepalen van de hoogte van het salaris.
Minder administratie
Zoals je al merkt scheelt het werken volgens de payroll methode je een hoop administratie. Dat is dus gelijk het grote voordeel hiervan. Het nadeel is echter dat de kosten hiermee voor jou wel hoger worden.
De payroll organisatie moet immers ook gewoon betaald worden. En ander nadeel is dat je nog steeds aansprakelijk blijft voor het afdragen van loonbelasting en de premies voor de sociale verzekeringen. Als het payroll bedrijf onverhoopt failliet gaat, dan kan het zijn dat je de premies alsnog moet betalen, ook al heb je dat al gedaan middels de factuur van het payroll bedrijf. Een payroll contract heeft dus voor en nadelen.
Het werken met de payroll methode kan dus uitstekend uitpakken, omdat je je tijd en energie helemaal in je bedrijf kunt steken en geen rekening hoeft te houden met complexe administratie, wetswijzigingen en CAO bepalingen. Je kunt je focussen op de ontwikkeling van je bedrijf, maar het kost je dus wel extra geld.